Waarom kiezen voor LED

Waarom kiezen voor LED verlichting in de horticultuur

Volledig lichtspectrum
Door gebruik te maken van LED verlichting met een zo volledig mogelijk spectrum of afgesteld spectrum naar wens van de plant en klant wordt het gebruik van LED verlichting voor horticultuur steeds interessanter. De traditionele HPS, HPI, MH of CMH verlichting bieden enkel vaste spectrums waar de teler geen invloed op heeft. Hierdoor kan de teler het gewas niet optimaal sturen en dus niet de maximale productie bereikt.

Volledig modulair
Onze LED armaturen zijn volledig modulair, u kunt dus eenvoudig nieuwe ontwikkelingen toepassen door enkele componenten zoals bijvoorbeeld de C.O.B. te vervangen. U hoeft dus nooit de gehele armatuur te vervangen van Rubol. Hierdoor zijn de onderhoudskosten op onze armaturen geminimaliseerd.

Minder warmte( BTU’s) en verdamping
Door de hogere efficiëntie van LED verlichting wordt er minder warmte geproduceerd. De warmte die wordt geproduceerd door LED verlichting is wordt door middel van convectie afgestaan aan de ruimte. Convectiewarmte is velen malen makkelijker te sturen dan de stralingswarmte die bijvoorbeeld een HPS produceert. Hierdoor is het kilmaat beter en makkelijker te sturen wat een positief effect heeft op het stroomverbruik van klimaat onderhoudende componenten. Doordat LED verlichting een hoger rendement heeft dan bijvoorbeeld HPS verlichting zijn er minder Watts benodigd om het oppervlak van dezelfde lichtintensiteit te voorzien. Dit resulteert in een verlaagde BTU input waardoor er dus minder koeling benodigd is om het juiste kilmaat aan te houden. De heatsinks welke wij gebruiken zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit, hierdoor blijven de LED C.O.B.’s zo koel mogelijk. Hiermee wordt een zo lang mogelijke levensduur en een zo hoog mogelijke efficiëntie gerealiseerd. Door het gebruik van passieve heatsinks hebben onze armaturen geen bewegende delen welke lawaai kunnen veroorzaken of erger nog stuk kunnen gaan op den duur.

Besparen op elektriciteitskosten met LED verlichting
Door de hogere efficiëntie van LED verlichting kunnen de stroom besparingen oplopen tot wel 70% met dezelfde lichtintensiteit als met tradiotionele HPS verlichting. Deze besparingen zitten hem niet enkel in de hogere efficiëntie van LED verlichting maar ook in het onderhoud van het klimaat. De teler bespaart dus niet alleen op het stroomgebruik van verlichting maar over het gehele verbruik van de teelt.

Zeer veilig
LED verlichting is velen malen veiliger dan bijvoorbeeld HPS verlichting.
Een HPS bulb kan een temperatuur van wel 600 graden bereiken. Een goed gebouwde LED armatuur zal nooit warmer worden dan zo’n 50-80 graden. Hierdoor is de brandveiligheid enorm toegenomen en alle risico’s welke een HPS lamp met zich mee brachten uitgesloten.

Eerder en meer oogsten met LED
Door gebruik van een volledig lichtspectrum worden de pigmenten van het gewas zo volledig mogelijk benut, hierdoor wordt de fotosynthese dus gemaximaliseerd. Ook kan het gewas op specifieke momenten worden bijgestuurd door middel van stuurverlichting. Door het gewas van het juiste lichtspectrum te voorzien kan er eerder geoogst worden en dat met een hogere opbrengst per Watt en oppervlakte.

Levensduur en onderhoudskosten
De levensduur van een LED lampen is veel langer dan de traditionele verlichting en hoeft dus ook  niet elk half jaar tot jaar vervangen te worden inclusief de reflector wat enorme onderhoudskosten met zich meer brengt. Waar een HPS of een HPI lamp een levensduur heeft van zon’ 6000 to 10000nbranduren waarna de lichtintensiteit afneemt tot 90% (LM90) is dit bij LED verlichting pas na 61.000 (Cree) of 70.000 (Citizen) brand uren. Een simpele rekensom leert ons dat uitgaande van 12 verlichtingsuren per dag een HPS maximaal 833 dagen mee gaat en een LED armatuur van Rubol op zijn minst 5083 dagen.

Garantie op Rubol LED armaturen
Op al onze C.O.B ś zit standaard 2 Jaar fabrieksgarantie,
Op alle drivers zit minimaal 5 tot maximaal 7 jaar fabrieksgarantie.

Subsidie op LED verlichting
Voor tuinbouw, kantoor, object, magazijn of buitenverlichting  is het mogelijk om subsidies te krijgen voor het vervangen van traditionele verlichting voor LED verlichting namelijk de Energie-InvesteringsAfstrek (EIA), voor meer informatie kunt u deze Energie-InvesteringsAftrek2017 pdf van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bekijken